MattiInha

Asuntomarkkinat - Suomi sääntelyn ihmemaa

Maan hallituskin on huomannut sääntelyvimmamme menneen jo ajat sitten pitkäksi. Myös Siperia opettaa, eli huonot ajat tuovat esiin sääntelyongelmia konkreettisemmin. Asuntomarkkinoillahan säädöksiä piisaa. Ja kaikkien niiden ”hyvien aikomusten” purkaminen on aina tuskaa. Otetaanpa ajankohtaisia esimerkkejä:

Aloittaen vaikkapa Vantaan Kivistön asuntomessuista. Onnistuneet messut. Tiivistä kaupunkiasuttamista, ei mitään entisajan metsälähiötä. Autot parkkitaloon, pyöräily ja kävely kunniaan talojen lähettyvillä. Ja tarpeeksi asukkaita, jotta palvelutaso saadaan kuntoon. Ja ennen kaikkea erinomaiset julkiset yhteydet, kehärata kumpaankin suuntaa Olisi pitänyt ostaa sijoitusasunnoksi moderni kerrostaloasunto sieltä, about n. 4.000 €/m2, tontteineen. Taisin myöhästyä.

Mutta sääntelystä. Mielenkiintoisin tutustumiskohde oli Sato:n 16 m” studiokoti. Tavoitteena on rakentaa Martinlaaksoon kerrostalo, joka koostuisi näistä kotoa muuttavan nuoren/opiskelijan ensiasunnoista. Arvioitu vuokra 500 €/kk. Ei paha uudesta asunnosta. Mutta mutta…Se sääntely. Vantaa on myötämielinen, mutta poikkeuslupaa vaaditaan. On liian pieni, vaikka onkin fiksu, korkea, parvellinen ja minusta erinomainen tarkoitukseensa. Saapi nähdä onnistuuko.

Ja sääntelystä lisää. Ajankohtaista on kantakaupungin lisärakentaminen. Esim. tilaville ullakoille. Yleensä vain valoa puuttuu, kun lisäikkunat eivät läpäise byrokratiaa. Nyt case on päällä Siltasaaressa. Hieno talo, hieno kattoprofiili, mutta fiksu arkkitehti keksi ja rakennusvalvonta (++) hyväksyi, sisäkatoista tutun silmän huijaamisen. Kattoprofiilia ei muuteta, ikkuna kyllä tehtiin mutta sen eteen tehtiin katon muotoa mukailevat ritilät, joten ikkunaa ei kadulta huomaa kukaan. Ja kaikki ovat tyytyväisiä. Paitsi periaatteesta museoihmiset, jotka patistivat toisen viranomaisen valittamaan asiasta. ”Muutenhan kohta näitä on Helsingissä useita”. Kuului peruste. No niin juuri pitäisikin. No nyt juristit ratkoo asiaa, siis KHO. No KHO oli nyt fiksu ja hyväksyi kattoikkunan. Hyvä päätös. Onneksi jatkossa ELY-keskusten valitusoikeus on tarkoitus panna kuriin. Sehän se tuottavuutta nostaa kun viranomaiset valittavat ristiin toistensa ratkaisuista.

Uusin kukkanen on hallituksen sopima ASP-ikärajan lasku 15 vuoteen. Vastustusta on kovasti asiassa ollut, jota en ymmärrä. No nyt kun lakitekstiä sorvataan, ovat virkamiehet keksineet, että tehdään oikein byrokratian kukkanen. Jees, 15 vuotias saa avata ASP-tilin mutta tilille saa laittaa vain itse, omalla työllään tienaamiaan rahoja. Pankin on tarkistettava rahan ”alkuperä”. Siis minä en isoisänä saa avittaa verovapaan lahjan tai verollisen lahjan puitteissa lapsenlapseni fiksua asuntosäästöaietta. Pankki kyllä vahtii. Pankeilla on varmasti muutakin tekemistä. Herätys FK. Huh huh.

Ja onhan näitä. Jo vanhoja tuttuja. Se uusien asuntojen 100 prosenttinen invamitoitus. Perusteluna ei se, että kaikkiin asuntoihin olisi tulossa asumaan vammainen vaan se, että heillä on subjektiivien oikeus tulla kylään tavallisen ihmisen asuntoon ja hyötyä invamitoituksesta. Niinpä, meille ainakin kylään tulijat päätetään ihan itse.

Tai se kuuluisin, uusien asuntojen 75 m” keskikokovaade. Jonka senkin purkaminen on hidasta. Varmuuden vuoksi määräys on usein laitettu itse kaavaan. Sitä ei noin vain puretakaan. Ja pienten asuntojen pula ja hintakupla sen kun paisuu. Siis Helsingissä. Sinkkukaupungissa. Katsokaa vaan Kallion hintoja.

Aivan uutta on nyt sitten ympäristönormit. Saasteet ja pienhiukkaset. Toki ongelmallisia mutta rajansa kaikessa. Nyt yksittäinen virkamies on onnistunut torppaamaan Helsingin paraatipaikalla Mannerheimintiellä sijaitsevan talon, Finnairin entisen pääkonttorin, muuttamisen asunnoiksi. Kun omistaja ei muutakaan voi, taloa ollaan nyt muuttamassa Pelikan yhtiön varastohotelliksi. Ja kaupunki suorastaan huutaa lisää asuntoja, tee niitä nyt sitten. Hyvä ettei kielletä vanhoja asukkaita enää asumasta Mannerheimintiellä.

Ja tietysti ne laajat valitusoikeudet. Kalasataman miljardihanke oli kolme vuotta jäissä kun yksittäinen valittaja valitti tornitalojen rakentamisen osaamattomuudesta perustellen asiaa myös sillä, ettei Helsinkiin tarvita enää lisää asuntoja. Palataan hajasijoittamiseen. No nyt aluksi torpattiin jo pisararata, rahat mieluummin jonnekin muualle, ei tänne metropolialueelle. Että näin tällä kertaa..

Matti Inha, Rahoitusneuvos

Kirjoitus on ilmestynyt syyskuussa Arvopaperi-lehdessä ja sitä on nyt ajantasaistettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Karuja esimerkkejä sääntelystä, kiitos niiden avaamisesta.

Toimitus teki kirjoituksen pohjalta myös uutisen: http://www.uusisuomi.fi/asuminen/131196-raju-purka...

Toimituksen poiminnat